Reforma školního stravování pod vedením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka získává masivní podporu předních českých lékařů, výživových expertů i Světové zdravotnické organizace. Nová vyhláška má přinést zásadní změny do jídelníčků téměř dvou milionů českých dětí.
Zákaz slazených nápojů ve školních prostorách označili odborníci za klíčové opatření. „Rozhodnutí zakázat nápoje slazené cukrem ve školních prostorách je chválihodné a skutečně zásadní pro implementaci doporučení. Konzumace i jediného slazeného nápoje přibližuje děti k maximální doporučené hranici,“ uvedla ve svém dopise česká pobočka WHO, která reformu hodnotila na žádost Státního zdravotního ústavu.
Reformu podpořilo vedení Centra pro výzkum metabolismu a výživy 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, včetně diabetologa a bývalého děkana Michala Anděla. „Návrh reformy vychází z podkladů v oblasti výzkumu výživy dětí a dospívajících, nashromážděných v posledních dvaceti letech,“ zdůraznili odborníci s tím, že návrh „věcně koresponduje s podobnými návrhy v oblasti školního stravování v mnoha evropských zemích.“
Ministr Válek ocenil podporu odborné veřejnosti: „Děkuji všem odborníkům, kteří se k podpoře připravovaných kroků přihlásili. Jejich vyjádření potvrzují, že kroky, na nichž intenzivně pracujeme už několik let, míří správným směrem.“
Novela také zakáže dehydratované směsi a instantní polotovary, které podle odborníků přinášejí „nadbytek soli, nasycených tuků a aditiv, aniž by zvyšovaly nutriční hodnotu“ jídel. Naopak posílí zastoupení ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin.
Místopředseda české asociace preventivní kardiologie Michal Vrablík z 1. Lékařské fakulty UK zdůraznil, že změna je „plně v souladu s tezemi Národního kardiovaskulárního plánu ČR 2025-2035, který byl schválen vládou České republiky v prosinci 2024.“
Projekt má praktickou podporu i od kuchařské obce. Ambasadorská síť patnácti kuchařů s experience v institucionálním stravování připravuje metodické materiály pro školní jídelny. „Se školními jídelnami spolupracuji dlouhodobě, změny, které jsou nachystány mi dávají velký smysl a nevidím opravdu moc praktických překážek je aplikovat do praxe,“ uvedl šéfkuchař-ambasador Lukáš Uher.
Reforma má podle odborníků přinést dětem vyváženější jídelníček podporující zdravý růst a lepší soustředění ve výuce, současně má snižovat riziko chronických onemocnění v dospělosti a vyrovnávat sociální rozdíly mezi dětmi.